Μενού
Your Cart
Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 25€

Κοσμηματοπαίδεια


Aσήμι 925

Όταν χαρακτηρίζουμε ένα κόσμημα ασημένιο 925  μιλάμε για κόσμημα φτιαγμένο από εξαιρετικής ποιότητας ασήμι που θα κρατήσει για πάντα… 

Το ασήμι είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που όταν συνοδεύεται από τον αριθμό 925 δίπλα του σημαίνει πως αποτελείται από 92,5% ασήμι και 7,5% από άλλα μέταλλα κυρίως χαλκό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η απόλυτη καθαρότητα του μετάλλου από την φύση του καθιστά δύσκολη την δημιουργία κάποιου κοσμήματος καθώς είναι πολύ μαλακό και ελαστικό. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο οι κατασκευαστές κοσμημάτων δημιουργούν με το μέταλλο όταν αυτό είναι στους στους 925 βαθμούς.

Ασήμι 925 Επιπλατινωμένο

Η επιπλατίνωση του μετάλλου γίνεται όταν αυτό καλύπτεται με ένα στρώμα πλατίνας ή αλλιώς ροδίου χωρίς να αλλοιώνεται φυσικά καθόλου η σύσταση του. Η πλατίνα η ρόδιο είναι επίσης πολύτιμο μέταλλο ανθεκτικό στην διάβρωση και το χρόνο.

Το επιπλατινωμένο ασήμι διατηρεί  περισσότερο την γυαλάδα του αποκτώντας πιο εντυπωσιακό χρώμα θυμίζοντας αυτό του λευκού χρυσού και γίνεται και πιο ανθεκτικό στο χρόνο . Επίσης με την επιπλατίνωση εμποδίζεται η επαφή του ασημιού με την ατμόσφαιρα εμποδίζοντας έτσι το κόσμημα από το να πάρει το φυσικό «μαύρισμα», το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό σε ένα μη επιπλατινωμένο άλλα πάντα ασημένιο κόσμημα καθώς αυτό το ίσως θαμπό αν θα μπορούσαμε να πούμε χρώμα  που έχουν τα ασημένια κοσμήματα αποτελεί και απόδειξη του ότι είναι όντως ασημένια.

Επιχρυσωμένο και Ροζ Επιχρυσωμένο Ασήμι 925

Σε αυτήν την κατηγορία επίσης εντάσσουμε το επιχρυσωμένο ασήμι και το ροζ επιχρυσωμένο ασήμι. Στην περίπτωση του κίτρινου επιχρυσώματος στο ασημένιο κόσμημα περνιέται ένα στρώμα κίτρινου χρυσού δίνοντας μας έτσι ένα αποτέλεσμα χρυσού χωρίς φυσικά να είναι εξολοκλήρου χρυσό και στην περίπτωση του ροζ επιχρυσώματος περνιέται ένα στρώμα από ένα κράμα χρυσού και χαλκού δίνοντάς μας το αποτέλεσμα του ροζ χρυσού.

Τέλος σωστό είναι να αναφέρουμε πως το ασήμι 925 σε οποιαδήποτε απόχρωσή του δεν προκαλεί αλλεργίες και αν κάποιος έχει αυτό σημαίνει πως έχει σε όλα τα μέταλλα και του επιτρέπεται να φορά μόνο καθαρό χρυσό κίτρινο ή λευκό.

Κλείνοντας ας μην ξεχνάμε πως ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος να αναγνωρίσουμε αν ένα κόσμημα είναι ασημένιο είναι η σφραγίδα 925 που πρέπει να υπάρχει ευδιάκριτα σε κάποιο σημείο του κοσμήματος.

Κυβικό Ζιρκόνιο (CZ)

Το κυβικό ζιρκόνιο, συχνά συγκρινόμενο με το διαμάντι, είναι το κρύσταλλο που κατασκευάζεται από το διοξείδιο του ζιρκονίου και από όταν πρωτοκατασκευάστε πλέον είναι η πέτρα που έχει αγγίξει την τελειότητα. Πρόκειται για μία πέτρα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοσμηματοποιία καθώς είναι το πιο οικονομικό υποκατάστατο του διαμαντιού και ότι πιο κοντινό σε αυτό σε σχέση με τα άλλα κρύσταλλα. Αν και αρκετά σκληρό και αυτό είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητο από το σκληρότερο ορυκτό ,το διαμάντι, για αυτό χρειάζεται λίγη περισσότερη φροντίδα.

Στο κυβικό ζιρκόνιο έχουμε άχρωμους και έγχρωμους λίθους Οι άχρωμοι φυσικά δεν έχουν χρώμα και ατέλειες ενώ οι έγχρωμοι έχουν ζωντανά έντονα χρώματα όπως:

  • Το βαθύ μωβ του αμέθυστου
  • Το πράσινο του σμαραγδιού
  • Το μπλέ του ζαφειριού
  • Το κόκκινο του ρουμπινιού
  • Το τυρκουάζ
  • Το γαλάζιο του τοπαζιού κ.α.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του κυβικού ζιρκονίου είναι πως είναι τέλειο κυριολεκτικά και ο λόγος φυσικά είναι πως κατασκευάζεται στο εργαστήριο όποτε και το χρώμα του είναι πεντακάθαρο και η διαύγειά του. Επίσης ο τρόπος που το κυβικό ζιρκόνιο αντανακλά το φως είναι τέτοιος που αντανακλώνται από το κρύσταλλο πολλοί χρωματισμοί κάνοντας το αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό ειδικά αν τα καράτια είναι πολλά.

Τέλος η εμφάνιση του κυβικού ζιρκονίου όντας πανομοιότυπη με του διαμαντιού το κάνει οπτικά τουλάχιστον άξιο ανταγωνιστή του αυτό που συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα είναι πως είναι αρκετά πιο προσιτό σε αξία και γι’ αυτό και συναντάται σε πολλά κοσμήματα της αργυροχρυσοχοΐας και όχι μόνο.

Τα χρώματα του Κυβικού Ζιρκονίου και οι ιδιότητές τους
birthstones vanesasioroka

Το Βαθύ Μωβ του Αμέθυστου

Το βαθύ μωβ του αμέθυστου είναι το χρώμα της γενέθλιας πέτρας του μήνα Φεβρουαρίου και λέγεται πως μιας και ο αμέθυστος είναι γνωστός σαν πνευματικός λίθος πως προσφέρει σε όσους το φοράνε ηρεμία, ευσέβεια, ταπεινότητα, ειλικρίνεια και πνευματική φρόνηση.

Λευκό Ζιργκόν

Όσον αφορά το λευκό ζιργκόν δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και πολλά αφού πρόκειται για μία πέτρα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοσμηματοποιία καθώς είναι το πιο οικονομικό υποκατάστατο του διαμαντιού και ότι πιο κοντινό σε αυτό σε σχέση με τα άλλα κρύσταλλα. Το λευκό δε, ειδικά αποτελεί πάντα μια αξιόπιστη επιλογή καθώς δεν δεσμεύει και μπορούμε να το ταιριάξουμε με τα πάντα.

Μαύρες Πέτρες

Σχετικά με τις πέτρες που είναι μαύρες είτε έχουν μαύρους χρωματισμούς λέγεται πως πέραν από την προστασία που παρέχουν από αρνητικές επιρροές και διαλύουν κάθε τι κακό βοηθώντας τον καθαρισμό της αύρας από κάθε τι αρνητικό πιστεύεται πως φέρουν και  πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ροζ

Το έντονο φούξια του ρουβελίτη, ο οποίος έχει πολλές αποχρώσεις από ροζ έως βαθύ κόκκινο γι’ αυτό και συγχέεται με το ρουμπίνι, είναι ένα από τα χρώματα του Οκτωβρίου και προσφέρει αυτοπεποίθηση και καθαρή οπτική των στόχων μας. Λέγεται πως φέρει σε όσους τον φορούν ανακούφιση από όποια απογοήτευση και κατευθύνει την ενέργειά μας προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς και πως βοηθά στις ερωτικές υποθέσεις. Μια πέτρα ζιργκόν λοιπόν σε αυτή την απόχρωση μπορεί να συναγωνιστή επάξια την ρουμπινέττα αυτή σε πιο οικονομικά φυσικά πλαίσια.

Το Γαλάζιο του Τοπαζιού

Το γαλάζιο του τοπαζιού ή της Άκουα Μαρίνας είναι το χρώμα της γενέθλιας πέτρας του μήνα Μαρτίου και λέγεται πως προσφέρει σε όσους το φοράνε ηρεμία, ψυχική χαλάρωση και διαύγεια πνεύματος. Επίσης είναι η πέτρα που συμβολίζει την ηρεμία και την γαλήνη της θάλασσας. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με την ανθεκτικότητα και την υψηλή διάθλαση μιας πέτρας όπως το ζιργκόν έχουμε τον πιο ‘’οικονομικό’’ ανταγωνιστή του γνήσιου  Τοπαζιού.

Το Μπλε του Ζαφειριού

Το βαθύ μπλέ του ζαφειριού είναι το χρώμα της γενέθλιας πέτρας του μήνα Σεπτεμβρίου και λέγεται πως προσφέρει σε όσους το φοράνε πέραν από προστασία σοφία, γαλήνη, ηρεμία και βοηθά στην περισυλλογή. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με την ανθεκτικότητα και την υψηλή διάθλαση μιας πέτρας όπως το ζιργκόν έχουμε τον πιο ‘’οικονομικό’’ ανταγωνιστή του γνήσιου ζαφειριού.

Το Πράσινο του Σμαραγδιού

Το έντονο πράσινο του σμαραγδιού είναι το χρώμα της γενέθλιας πέτρας του μήνα Μαΐου και λέγεται πως προσφέρει σε όσους το φοράνε αγάπη, καλοσύνη, σοφία και γενικότερα ευμάρεια. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με την ανθεκτικότητα και την υψηλή διάθλαση μιας πέτρας όπως το ζιργκόν έχουμε τον πιο ‘’οικονομικό’’ ανταγωνιστή του γνήσιου σμαραγδιού.

Το Τυρκουάζ

Το τυρκουάζ ή τουρκουάζ με το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα του είναι μια πέτρα ιδιαίτερα αγαπητή που ίσως την έχουμε συνδυάσει λίγο παραπάνω με το καλοκαίρι πιθανά εξαιτίας του χρώματός του. Για πολλούς πέτρα κατά της βασκανίας και υπέρ του έρωτα το τυρκουάζ κατά γενική ομολογία πιστεύεται να φέρνει σε όσους το φοράνε τύχη, αφθονία καθώς και θάρρος, υγεία και προστασία. Τέλος λέγεται πως είναι τονωτική πέτρα και διώχνει την αρνητική ενέργεια.

Λάπις Λάζουλι 

Ο Λάπις Λάζουλι είναι ο μπλε λίθος που οφείλει το χρώμα του στον λαζουρίτη που είναι και το κύριο συστατικό του. Στην αρχαιότητα η πέτρα χρησιμοποιούνταν σε φυλαχτά και στην Αναγέννηση ήταν η πηγή της ουλτραμαρίνα, του γνωστού χρώματος του Μιχαήλ Αγγέλου. Ο Λάπις λέγεται πως έχει επουλωτικές και καταπραυντικές ιδιότητες, πως ελκύει την αγάπη, ενισχύει την γοητεία και τους ερωτικούς δεσμούς και αποτελεί ασπίδα ενάντια των ψυχικών επιθέσεων σε όσους τον φοράνε

Πέρλα

Η Πέρλα αποτελεί την νέα ορολογία του μαργαριταριού, που όμως δεν εκτόπισε ποτέ.  Από την αρχαιότητα αποτελεί σύμβολο κομψότητας και είναι πάντα περιζήτητη. Είναι υλικό που παράγεται απο την φύση και συγκεκριμένα απο τα στρείδια, γι' αυτό και ποτέ δεν είναι ολοστρόγγυλη ούτε λευκή. Όταν όμως μπαίνει και η ανθρώπινη παρέμβαση στη μέση φυσικά και έχουμε πιο οικονομικό υλικό στη διάθεση μας και πολλες αποχρώσεις.

Σμάλτο

Το σμάλτο στην πραγματικότητα είναι γυαλί για την ακρίβεια σκόνη γυαλιού το οποίο έχει ενωθεί με το μέταλλο κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας η οποία λέγεται επισμάλτωση.

Η επισμάλτωση γίνεται με το λιώσιμο του υλικού στην προκειμένη του σμάλτου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να το τοποθετήσουμε πάνω στο μέταλλο και στη συνέχεια της ψύξης του προκειμένου να σταθεροποιηθεί όπου και όπως το θέλουμε και να κάνουμε έτσι ένα υπέροχο χρωματιστό κόσμημα.

Κατά κύριο λόγο η τεχνική αυτή ονομάζεται Champlevée.

Φίλντισι

Το Φίλντισι στα κοσμήματα η αλλιώς μάργαρο είναι το υλικό που εκκρίνεται από το εσωτερικό των μαργαριτοφόρων οστράκων και αν και είναι μη πολύτιμος λίθος φέρει μεγάλο πλούτο θεραπευτικών ιδιοτήτων λόγω της θαλάσσιας φύσης του. Τέλος για κάποιους φέρνει ακόμη και τύχη όταν το φορούν.